Grotebomencheque
Image default
Aanbiedingen

Basisinformatie voedselveiligheid voor bedrijven

Voedselveiligheid is essentieel voor de volksgezondheid en wordt dan ook daarom voornamelijk op Europees niveau georganiseerd. Voor veel ondernemers die nieuw zijn in de voedselindustrie is er dan ook een boel informatie die op ze afkomt met betrekking tot de wet- en regelgeving van voedselveiligheid. Gelukkig zijn er certificaten voor elke branche te behalen die helpen bij het volgen van de wetgeving. Zoals NEN 7510 staat voor informatiebeveiliging in de zorg, staat FSSC 2000 voor voedselveiligheid. Naast het behalen van dergelijke certificaten is het handig als je de basiskennis al in huis hebt.

In het verleden

Fraude in de voedselindustrie is helaas iets wat in het verleden vaker is voorgekomen, zowel binnen als buitenland. Bekende voorbeelden ervan zijn bijvoorbeeld het schandaal rondom het paardenvlees dat verkocht is als rundvlees, maar ook fraude met het land waar groente en fruit vandaan komt heeft in het verleden plaatsgevonden. Om dit soort zaken in de toekomst te beperken, zijn hier dus regels voor opgesteld op Europees niveau. In de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV) staan de regels die gelden voor bedrijven.

Voedsel- en warenautoriteit

Er zijn dus veel regels gesteld om schandalen te voorkomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn het toezichthoudende orgaan die controleert of er ook aan de wetgeving wordt voldaan. Daar moet je ook zijn wanneer je toestemming wil voor het houden van vee of planten. Daarnaast controleert deze organisatie bijvoorbeeld ook op illegale hondenfokkerij en de import- en export van goederen, levensmiddelen of dieren.

Wat kun je als bedrijf doen

Een hoop informatie dus voor nieuwe ondernemers in deze branche. Nu kun je natuurlijk jezelf een weg banen om je organisatie zo in te  richten dat deze voldoet aan de wet- en regelgeving. Echter is het aan te raden om dit te doen aan de hand van externe partijen. Zij zijn gespecialiseerd en de investering verdient zich dan ook terug in de tijdsbesparing die je ermee bereikt. Certificaten als FSSC 2000 zorgen er gelijk voor dat je voldoet aan de eisen van vrijwel alle Retail bedrijven. Daarnaast is er een divers aanbod aan andere ondersteunende trainingen op zowel managementniveau, maar ook op de werkvloer die bijdragen aan een veilig werkklimmaat en de garantie voor voedselveiligheid.