Grotebomencheque
Image default
Bedrijven

De pelletkachel: Een verantwoord warm huis

De koude wintermaanden staan weer voor de deur en we zoeken allemaal de huiselijkheid en warmte weer op nu de dagen weer korter worden. Waar je huis in de zomer door het zonnetje verwarmd werd en, door de aangename temperaturen buiten, warm bleef; Stoken we nu onze kachels weer wat extra op om het behaaglijk te houden in huis. De één zijn radiator, de ander zijn houtkachel en sommige mensen hun pelletkachel.

Een pelletkachel is een duurzame manier van stoken. De pelletkachel wordt via pellets, die gemaakt zijn van schoon brandhout, verwarmd door middel van een volautomatisch verbrandingssysteem. Hij werkt op elektriciteit en kan hetzelfde comfort geven als een CV ketel. Pelletkachel pellets, ofwel de brandstof, is over het algemeen niet duur. Wanneer je slim bent koop je in de zomermaanden, dan draaien de houtzagerijen overuren en is er een overschot aan pellets, waardoor ze nóg goedkoper zijn. Aangezien gas tegenwoordig steeds duurder wordt en je de benodigde elektriciteit eventueel via je eigen zonnepanelen (als je die hebt) kunt gebruiken, dan ben je natuurlijk wel ontzettend verantwoord en duurzaam bezig. Om te bepalen hoe groot je pelletkachel zijn moet, is het belangrijk te kijken naar je kW verbruik. Ofwel hoe groter je huis en hoe minder goed de isolatie is, hoe meer vermogen je pelletkachel hebben moet. Hiervoor zijn goedkope pelletkorrels nodig Voor een pelletkachel is overigens geen schoorsteen nodig, een evacuatiekanaal voor de rook is voldoende.

Maar hoe werkt die pelletkachel? Simpel, één druk op de knop en de kachel doet de rest. Elke twee tot drie dagen vul je het reservoir aan met het maximum van tien kilo pellets en that’s it. Je kunt de gewenste temperatuur instellen op de thermostaat en daar zal, zonder as of rookgeur aan voldaan worden. Natuurlijk moet je de kachel wel goed onderhouden. De asla, het reservoir, de ruitjes en de vuurkorf schoon houden en natuurlijk jaarlijks een check up door een professional aan het einde van het stookseizoen. Door de kachel goed te onderhouden heb je er jaren plezier van en kan hij tussen de 10 en de 25 jaar meegaan. Afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je aankoopt.