Grotebomencheque
Image default
Marketing

Een mooie bedrijfsfilm in Den Haag laten maken?

Zag onlangs een Bedrijfsfilm Den Haag en het deed me direct denken aan een essay dat ik nog eerder gelezen had. Het ging over hoe coöperaties vaak allemaal content maken kwa muziek en videos en vaak is deze content express gemaakt zonder dat het enige soul heeft. Het is niet charmant en vaak ongelofelijk droog om te kijken. Dat is geen toeval hoewel ik geen idee heb waarom het zo is sinds ik de video niet meer kan vinden ergens. Maar dat is nou eenmaal hoe het werkt in het bedrijfsleven. Er is geen ruimte voor jouw creativiteit tenzij je veel geld wilt gaan verdienen.

Waar komt dat allemaal vandaan?

Adam Smith is de persoon waar je boos op kan worden. Smith was een Schotse econoom die het kapitalisme in zijn moderne vorm als eerste beschreef en voorspelde. Hij schetste hierbij dat in een vrijmarkt er bepaalde krachten zouden zijn die ervoor zouden zorgen dat alles goed zou komen. De prijzen van producten zijn afhankelijk van hoeveel er gemaakt worden of kunnen worden gemaakt en van hoeveel mensen bereid zijn om te betalen. En een balans tussen die twee zal er voor zorgen dat iedereen super blij is en heeft wat hij of zij wilt. Dit process wordt vaak de “invisible hand” genoemd omdat er niemand is die dit actief kan beheersen.

Maar dit is de realiteit

Nou is dat allemaal leuk en aardig maar kapitalisme is in werkelijkheid gewoon een vorm van economie waar geld en macht steeds meer naar één groep mensen wordt omgeleid. President Eisenhower zag na de tweede wereld oorlog het begin van kapitalisme en heeft altijd angst geuit voor wat het allemaal zou kunnen betekenen voor alle mensen op deze mooie aardbol. En de gevolgen zijn inderdaad extreem. Geld is macht is sowieso al een idioot iets hoewel dat altijd al het idee is geweest. Het grotere probleem zit in de paradox van kapitalisme. Het zegt dat iedereen die hard werkt beloont wordt maar in werkelijkheid worden de mensen die veel geld hebben beloont.