Grotebomencheque
Image default
Business / Business Services

Een waterdicht back-up systeem. Is dit mogelijk?

Een goed en waterdicht back-up systeem bedenken is niet iets waar de meeste mensen veel zin in hebben. Toch, als je data belangrijk is, wil je graag dat je ze in een aantal situaties weer makkelijk terug kunt vinden.

Er is niet één volledig waterdichte back-up systeem. We zullen altijd verschillende oplossingen moeten combineren. Hieronder de mogelijke situaties, en hun oplossing.

Je vergeet om back-ups te maken.

Vergeetachtig? Veel mensen hebben genoeg aan hun hoofd. Het maken van een back-up schiet er dan ook gemakkelijk bij in. Het is een veel voorkomende reden van dataverlies en iets dat we zelf in de hand hebben.

De oplossing? Zorg dat zoveel mogelijk automatisch gaat. Heb je een PC of iMac? Sluit een externe harde schijf aan en stel automatische back-ups in. Met een laptop is het wat onhandiger. Een oplossing is om automatische back-ups via je eigen WIFI op een NAS of Time Capsule te maken. Eén keer instellen en je hebt er geen omkijken naar. Synchroniseer ook je belangrijkste mappen met clouddiensten zoals Google Drive Onedrive of iCloud.

Je harde schijf crasht.

We denken vaak onterecht dat onze harde schijven oneindig lang meegaan maar dat is helaas niet zo. Harde schijven gaan regelmatig kapot. Zorg dus dat je data op tenminste twee verschillende harde schijven staat.

Je harde schijf en je back-up schijf en NAS crashen allemaal.

Het is een stuk minder waarschijnlijk, maar het komt wel voor. Je hebt de schijven op hetzelfde moment gekocht en nu gaan ze op ongeveer hetzelfde moment kapot. De oplossing is uiteraard om nog een back-up te maken. Wat ook vaak gebeurt is dat een harde schijf kapot gaat, maar we er niet zoveel aandacht aan besteden omdat het toch maar een back-up schijf is. Wees dus alert hierop.

Je harde schijf werkt prima, maar je hebt een cryptolocker opgelopen.

Er worden voortdurend innovatieve virussen gemaakt met als doel om zoveel mogelijk van jou te kunnen stelen. Hoe groot de risico’s van ransomware zullen worden is nu moeilijk te voorspellen. Zorg dus dat je niet alleen de computer zo goed mogelijk tegen virussen beschermt, maar ook dat je regelmatig een goede en recente back-up maakt, die vervolgens niet in verbinding staat met de computer.

Je computer en al je schijven worden gestolen.

Gebeurt er iets met je computer, dan gebeurt er vaak ook iets met je harde schijf. Inbraak is een mogelijke oorzaak, brand of natuurrampen zijn een andere. Om deze situatie tegen te gaan moet je ervoor zorgen dat er tenminste één back-up op een andere locatie staat dan de broncomputer. Bijvoorbeeld een harde schijf op kantoor of bij vrienden familie. Dit is wat bewerkelijker dan automatisch back-ups te maken.

Een makkelijkere mogelijkheid is het synchroniseren van mappen met clouddiensten zoals Google Drive. Het nadeel hiervan is, dat de gratis versies maar beperkte opslagcapaciteit bieden. Je kunt meer bijkopen, maar dit is niet goedkoop. Voor je foto’s en video’s kan je dus maar beter een andere oplossing verzinnen.

Je hebt een cryptolocker opgelopen, de dijken zijn doorgebroken en je huis staat 5 meter onder water.

Wat een pech. Behalve dat je nu in een rubberbootje jezelf in veiligheid moet zien te brengen, zijn al je gesynchroniseerde mappen in de cloud ook nog eens aangetast. Is hier nog een handige oplossing voor? Het enige is om er altijd voor te zorgen dat er een externe datadrager op een andere locatie staat, maar deze back-up zal waarschijnlijk niet zo recent zijn. Gelukkig komt deze situatie niet zo vaak voor!

 

Een echt volledig waterdicht systeem is dus moeilijk te creeëren. Gelukkig is dit ook niet echt nodig. Met het combineren van verschillende manieren, heb je jezelf goed ingedekt tegen de meeste risico’s. Wat is een goede methode?

Stel automatische back-ups in op je NAS systeem. Stel daarnaast back-ups in op een externe harde schijf of SSD die je na het maken van de back-up weer loskoppelt. Doe dit op vaste tijden. Synchroniseer je belangrijkste mappen met een clouddienst en zorg dat je de inloggegevens niet kwijtraakt. Zorg er daarna voor dat je je foto’s en dergelijke op nog een harde schijf hebt staan, die je op een andere locatie hebt. Deze hoef je niet zovaak te updaten, maar is er als er echt grote problemen zijn. Zo ben je beschermd tegen de meeste situaties die kunnen voorkomen. Nog vragen? Neem dan eens contact op met Apple reparatie Rotterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/apple-reparatie-rotterdam/