Grotebomencheque
Image default
Aanbiedingen

Elektrisch tanken groeit fors in Nederland

Het elektrisch tanken groeit fors in Nederland. In 2022 zijn er in Nederland ruim 80.000 openbare oplaadpunten. Het aantal elektrische rijders neemt met enkele honderden per maand snel toe. In totaal rijden op dit moment ongeveer 160.000 volledige elektrische auto’s rond in Nederland. In de Randstad verwacht men eveneens een forse groei van het aantal volledige elektrisch auto’s. Netbeheerder Stedin en Eramus University hebben dit onderzocht. Belangrijkste oorzaak is de forse daling van de aanschafprijs van deze milieuvriendelijk stekkerauto’s. Wat is de oorzaak van deze forse groei?

Minder dure modellen

Populaire automerken zoals het bekende Tesla brengen minder dure modellen op de markt. Betaalbare modellen die minder kostbaar in aanschaf dan een aantal jaren terug. Zo wordt de aanschafprijs de Tesla Model 3 rond de €35.000 en daardoor al bijzonder populair. Terwijl deze fraaie auto nog nergens in de showroom staat. Dagelijks worden op dit moment volgens de onderzoekers 1800 modellen verkocht. Natuurlijk is het peanuts vergeleken met de reguliere auto’s doe ip fossiele brandstof rijden, maar procentueel is het een forse stijging. De traditionele autofabrikanten hebben inmiddels ook dit segment ontdekt van het elektrisch tanken via de stekker.

In absolute aantallen is het volume nog beperkt. De verkoopaantallen groeien wel indrukwekkend, want jaarlijk verdubbelde het aantal verkochte stekkerauto’s in Nederland. Die trend zette zich door met vanaf 2016 met  22,5 duizend nieuw verkochte auto’s die elektrisch tanken. Op dit moment (2022) rijden totaal volgens het CBS ruim 250.000 hybrid en volledig elektrisch auto’s in Nederland. Een groei die maar liefs 27% hoger dan vorig jaar. Groeicijfers waar de gemiddelde autofabrikant van kan dromen.

Lange termijn

Volledige elektrisch auto’s is een marktsegment wat hard groeit. Uit cijfers van RAI blijkt dat  aleen al in 2016 maar liefs 80% meer stekker auto’s zijn verkocht dan een jaar daarvoor.

Op de website van de ANWB staat een actueel overzicht van het huidige aanbod van elektrisch auto’s. Totaal zijn er veertien modellen van alle grote automobiel fabrikanten. De goedkoopste is de Renault Zoe (€20.990 incl btw) en de duurste is de Tesla X die voor ruim een ton van eigenaar wisselt. Volvo heeft in het voorjaar een ambitieus statement afgegeven. Vanaf 2019 wil men geen auto’s meer ontwikkelen die uitsluitend een verbrandingsmotor hebben. Ofwel, dan zullen alleen nog minimaal hybride auto’s van de (elektrische..) band rollen.

De Rijksoverheid stimuleert

Een overheid kan innovaties stimuleren. Onze rijksoverheid wil vanaf 2025 een miljoen elektrische auto’s in Nederland laten rondrijden. Het buitenland is evenzo ambitieus. Frankrijk en Engeland willen dat vanaf 2040 gestopt wordt met de verkoop van benzine- en dieselauto’s. In Nederland wil men dit  eerder realiseren (2035 of eerder).

Op dit moment zijn er ruim 60 laadpunten langs de snelweg voor het elektrisch tanken. FastNed heeft nog het monopolie op elektrisch tanken langs de snelweg, maar dat gaat veranderen.

Zakelijke Tankpas innoveert mee

In Nederland is FastNed de grootste exploitant van laadstations. He bedrijf groeit hard: de omzet in het eerste jaar van 2017 is 120% hoger ten opzichte van 2016. Ondanks dat ze nog met verliezen draaien (- €2 miljoen), daalt het verlies langzaamaan wel. Doordat het aantal elektrisch auto’s fors blijft stijgen zal FastNed op termijn positief gaan draaien.

De concurrentie zit ook niet stil. Zo heeft Shell, de marktleider in verkoop van fossiele brandstoffen, eveneens groene ambities. FastNed krijgt concurrentie omdat Shell eveneens gaat investeren in openbare laadpunten. Een gezonde ontwikkeling aan de infrastructuur kant!

Elektrisch tanken

Voor het opladen is een laadsleutel nodig. Die wordt meegeleverd bij de zakelijke tankpas van Tankpas.nl of MoveMove tankpas. De laadsleutelhanger werkt op alle openbare (snel)laadpunten in Nederland, inclusief die van FastNed. U profiteert van alle voordelen van een tankpas, zoals de maandelijks verzamelfactuur en het afrekenen bij de parkeergarage. Hieronder is een overzicht te vinden van alle mogelijkheden van deze zakelijke tankpas.
De auto technologie dendert voort en de infrastructuur probeert deze groei te ondersteunen. Bedrijven als FastNed en binnenkort Shell investeren fors. Een de  zakelijke tankpas? Die innoveert mee, het elektrisch tanken kunt u het met hetzelfde gemak als de andere brandstoffen afrekenen met een zakelijke tankpas

https://www.tankpas-aanvragen.nl/