Grotebomencheque
Image default
Dienstverlening

Haaruitval: wat is het en wat kunt u er aan doen?

Uw haar maakt een belangrijk deel uit van uw look. Wanneer uw haar mooi zit en u de deur uitloopt met een prachtig kapsel, voelt u zich heel zelfverzekerd en straalt u zelfvertrouwen uit. Haaruitval heeft daarom ook een grote invloed op uw leven. Wanneer u merkt dat uw haar dunner wordt en het begint uit te vallen, begint u zich minder goed in uw vel te voelen. Zeker wanneer u het huis verlaat, voelt u zich onzeker en heeft u het idee dat mensen u aanstaren. Haaruitval heeft dus grote gevolgen of u nu jong of oud, of man of vrouw bent.

Wat kan haaruitval veroorzaken?

Het effect van haaruitval is hetzelfde bij iedereen, echter kent haaruitval verschillende mogelijke oorzaken. Als man is de kans groot dat u ooit te maken krijgt met erfelijke haaruitval, ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. Ook vrouwen kunnen hier aan lijden, al is die kans kleiner. Er zijn echter nog andere oorzaken. Zo kan stress haaruitval veroorzaken, maar ook bepaalde geneesmiddelen kunnen de boosdoener zijn. Ook als u een slechte, ongezonde hoofdhuid heeft, kan uw haar dunner worden en uitvallen. Natuurlijk is er nog de bekende oorzaak van kanker, waarbij chemotherapie zorgt dat u uw haar volledig of gedeeltelijk verliest. Maar ook een schildklier die minder goed werkt, waardoor de stofwisseling in uw lichaam vertraagt, kan uw haarproblemen veroorzaken.

Valt er iets aan te doen?

Net zoals er verschillende oorzaken zijn, bestaan er ook verschillende behandelingen tegen haaruitval. Welke behandeling nodig is, hangt natuurlijk af van de oorzaak. Lijdt u aan haaruitval door een bepaald geneesmiddel? Vraag dan zeker raad aan uw arts om mogelijk van middel te veranderen. Ook als haaruitval het gevolg is van een slecht werkende schildklier of een ongezonde hoofdhuid, raadpleegt u een arts voor een gepaste behandeling. Heeft uw haaruitval een genetische oorzaak? Dan bestaat er een preventieve behandeling om deze zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Doe hiervoor een beroep op De Haarstichting, een erkende goede doelen stichting die u helpt met alles omtrent uw haar. Zij verwijzen u graag door naar de juiste personen en artsen om uw haaruitval te onderzoeken en behandelen.