Grotebomencheque
Image default
Woning en Tuin

Het bestrijden van rioolvliegjes

Rioolvliegjes ook wel bekend als motmuggen, latrinevliegjes of aalputmotjes. Kleine muggen die leven van vocht en rottend organisch afval. Deze diertjes zijn veelal te vinden op vochtige plekken, maar bij voorkeur het riool. De rioolvliegjes kunnen ook in huis te vinden zijn, je vindt ze dan in een onmiddellijke omgeving van sanitair of sanitaire leidingen. Het is ook niet verbazend dat rioolvliegjes uitsluitend kunnen overleven in een vochtige omgeving.

Wat kun je zelf doen tegen rioolvliegjes?

Alhoewel rioolvliegjes geen schade aanrichten, kunnen ze wel voor stevige overlast zorgen. Zo kan één rioolvlieg 200 eitjes per dag leggen en die komen al na twee dagen uit! Dus ben er op tijd bij of nog beter schakel professionele hulp van een ongediertebestrijder in. Onderstaande manieren kun je zelf thuis uitvoeren:

  • Vindt de broedplaats van rioolvliegjes

Binnenshuis leggen rioolvliegjes meestal broedplaatsen aan in verstopte afvoeren. Het kan zijn dat de verstopping niet direct zichtbaar is. Wat je kunt doen is plakband over de opening plakken en de volgende dag controleren of er insectjes aan het plakband kleven. Reinig zo nodig je afvoer met soda en heet water.

Wanneer de rioolvliegjes uit je tuin komen controleer dan alles wat stilstaand water kan bevatten. Zoals bloembakken, regentonnen of -pijpen, putjes of dakgoten. Het kan ook zijn dat rioolvliegjes in plassen en vijvers gaan zitten als het water niet wordt bewogen.

  • Verwijder rottend afval

Wil je de rioolvliegjes niet de kans geven om een nieuwe broedplaats aan te leggen. Ruim dan zoveel mogelijk rottend afval op. Dit betekent bladeren en modder uit de dakgoten scheppen en prut uit je afvoeren halen.

  • Verwijder van rioolvliegjes met de stofzuiger

Als de rioolvliegjes in kieren verstopt zitten of op de muren rusten kun je ze met de stofzuiger verwijderen. Het is ook mogelijk om deze beestjes plat te slaan, maar dat levert vooral vieze plekken op. Bovendien komen rioolvliegjes nooit alleen maar in grote getalen.

  • Gebruik spray tegen de rioolvliegjes

In de winkel is een spray tegen vliegende insecten te koop. Dit biedt helaas wel maar een tijdelijke oplossing, net zoals de stofzuiger en het platslaan. Een goede plaag los je er nooit mee op. Let wel als je de spray gebruikt, ventileer de behandelde ruimte naderhand wel goed.

Ongediertebestrijder

Willen bovenstaande manieren nou niet zorgen dat de rioolvliegjes weggaan. Er is de mogelijkheid om in contact te komen met een lokale en professionele ongediertebestrijder. De ongediertebestrijder pakt het iets anders maar wel effectief aan. Eerst gaat de bestrijder op zoek naar alle broedplaatsen. Die daarna worden ingespoten met insecticide gecombineerd met water. De eitjes en larven zullen vrijwel direct sterven. De rioolvliegjes zelf volgen na twee tot drie dagen. Dus in een keer snel en effectief rioolvliegjes bestrijden? Twijfel niet en neem vandaag nog contact op!

https://beestjeskwijt.nl/ongedierte/rioolvliegjes-bestrijden