Goud is een scheikundig element. Al sinds duizenden jaren wordt goud gezien als een erg waardevolle substantie. Ook is goud roestvrij, daarom wordt het vaak “de koning der metalen genoemd”. Goud vind je tegenwoordig, maar ook vroeger, voornamelijk terug als decoratie. Denk hierbij vooral aan gouden sieraden.
Een karaat goudGoud is een erg zacht metaal. Voor gebruik moet het daarom gezuiverd worden en wordt het vaak gemengd met andere metalen om het goud hard en dus bruikbaar te maken. Het gehalte aan goud wordt aangeduid in karaat, net als bij diamanten. Eén karaat goud is een 24e massadeel van zuiver, ongemengd goud. Oftewel karaat goud is de maatstaf om de hoeveelheid fijngoud aan te geven dat verwerkt is in een object of sieraad. Zo bevat bijvoorbeeld 8 karaat goud, 33,3% zuiver goud en bevat 22 karaat 92,6% zuiver goud. Het is dan ook logisch dat hoe hoger het aantal karaat, des te duurder het object wordt.
In Nederland en omstreken kom je vooral veel 14 karaat objecten tegen. In het Midden-Oosten en Azië handelt men met grotere getallen, zoals 18 en 22 karaat. 24 karaat zie je eigenlijk bijna nooit. Dit is namelijk 99,9% puur goud, maar het goud zelf is te zacht om fatsoenlijke sieraden en andere objecten van te kunnen maken. 24 karaat goud heb je dus eigenlijk niks aan.
Een gouden sieraad van 14 karaat bevat dus maar zo’n 60% zuiver goud, wat het niet alleen goedkoper, maar ook steviger maakt dan 24 karaat goud. De andere 40% bij 14 karaat goud bestaat uit andere metalen, die invloed hebben op de uiteindelijke kleur. De meest voorkomende kleuren zijn goud, geel, rood en wit. Deze kleuren worden meestal gemaakt door middel van zilver, koper, paladium of platina. Die laatste twee zijn het duurst van het stel. Oftewel de prijs van een gouden voorwerp hangt niet alleen af van de hoeveel karaat, maar ook van de toegevoegde andere metalen. |
https://www.goudnl.nl/14-karaat-goud |
