Grotebomencheque
Image default
Bedrijven

Kosten groepenkast vervangen

Er spelen meerdere factoren mee met hoeveel een nieuwe groepenkast kost. De groepenkast is dus duurder als je meer groepen er in zet. Het heeft ook te maken met welke fase je hebt. Je kan kiezen tussen fase 1 en een fase 3 groepenkast. De prijs heeft ook te maken met de onderdelen of ze wel goed zijn zoals de aardlekschakelaar en automaat. Je moet gaan kijken wat je in de toekomst wil gaan hebben in je huis. Wil je in de toekomst een inductieplaat? Je kan het beste dan een extra groep aansluiten op je groepenkast zodat je de inductieplaat dan metteen kan inschakelen. 

Wat is een 1 fase en een 3 fase groepenkast?

Bij een 1 fase komen er 2 kabels in je huis en die hebben maximaal 230 volt maar de 3 fase heeft veel meer volt en heeft ook meer draden nodig. De 3 fase kan maximaal zo een 400 volt aan. De meeste mensen hebben nog een 1 fase groepenkast, want pas sinds kort is een 3 fase beschikbaar. De 3 fase groepenkast is ook natuurlijk duurder om aan te schaffen en het kost ook meer stroom. Je kan dan wel alles op de groepenkast aansluiten zonder dat er een probleem komt. Hoe herken je ook of je een 1 fase of een 3 fase hebt? Je kan het aflezen van de kwh meter als het tussen de 380 en 400 zit dan heb je een 3 fase maar als je onder de 380 hebt dan heb je een 1 fase.

Alles vervangen?

De elektriciens kunnen voor je kijken wat je wel of niet moet vervangen. Wanneer de groepenkast in slechte conditie is door ouderdom dan moet je waarschijnlijk alles vervangen. Het kost dan ongeveer zo een 600 euro om een goede groepenkast te vervangen.