Grotebomencheque
Image default
Banen en opleidingen

Salarissen in Peel en Maas

Peel en Maas is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. De gemeente heeft ongeveer 45.000 inwoners en is gelegen in het zuidwesten van de provincie. De hoofdplaats van de gemeente is Venlo.

De salarissen in Peel en Maas zijn over het algemeen lager dan in andere delen van Nederland. Dit komt doordat de gemeente een relatief lage werkloosheid heeft en er veel laagbetaalde banen zijn in de landbouw, de industrie en de logistiek.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het gemiddelde bruto jaarsalaris in Peel en Maas in 2022 op €37.700. Dit is ongeveer €5.000 lager dan het landelijk gemiddelde.

De salarissen in Peel en Maas zijn het laagst in de sectoren landbouw, industrie en logistiek. In de landbouw ligt het gemiddelde bruto jaarsalaris op €25.000, in de industrie op €30.000 en in de logistiek op €32.500.

De salarissen zijn het hoogst in de sectoren zorg en onderwijs. In de zorg ligt het gemiddelde bruto jaarsalaris op €35.000 en in het onderwijs op €37.500.

De salarissen in Peel en Maas zijn de afgelopen jaren wel iets gestegen. Dit komt doordat er meer hoogbetaalde banen zijn bijgekomen in de zorg en de logistiek.

Factoren die de salarissen in Peel en Maas beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die de salarissen in Peel en Maas beïnvloeden. Deze factoren zijn:

  • De werkloosheidscijfers: Een lage werkloosheidscijfer betekent dat er meer vraag is naar werknemers en dat werknemers dus een hoger salaris kunnen onderhandelen.

  • De industriestructuur: Een gemeente met een sterke industrie heeft over het algemeen hogere salarissen dan een gemeente met een sterke landbouwsector.

  • De opleidingsniveaus: In een gemeente met een hoog opleidingsniveau zijn over het algemeen hogere salarissen.

Conclusie

De salarissen in Peel en Maas zijn over het algemeen lager dan in andere delen van Nederland. Dit komt door een aantal factoren, waaronder de lage werkloosheidscijfers, de industriestructuur en de opleidingsniveaus. De salarissen zijn de afgelopen jaren wel iets gestegen, dus zeker de moeite waard om toch eens door de vacatures in Peel en Maas te bladeren!