Grotebomencheque
Image default
Toerisme

Stad Antwerpen geschiedenis

antwerpen bezienswaardigheden gratis

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de hoofdstad van de meest noordelijke provincie van België, het centrum van de mode- en diamantindustrie. Het is ook na Rotterdam de grootste haven van Europa. Antwerpen is een zeer veelzijdige stad die even trots is op zijn musea, nachtclubs en parken.

Geschiedenis

IV eeuw De nederzetting van de Franken werd gesticht. Volgens een van de versies komt de naam “Antwerpen” van het woord verp [verp] – “pier”, dat zich ongeveer bevond waar het kasteel van Sten nu staat.

 VII eeuw. Saint Amand bekeerde de lokale bevolking tot het christendom.

 836. De stad werd verwoest door de Vikingen, maar werd al snel herbouwd.

 1531. De eerste internationale beurs in Europa wordt geopend in Antwerpen.

 1555. Tegen het einde van de regering van Karel V van Habsburg woonden meer dan 100.000 mensen in de stad, en tegelijkertijd waren er tot 2.500 schepen van over de hele wereld in de haven.

 1568. Op het hoogtepunt van de Reformatie stuurde de Spaanse koning Filips II, een ijverige katholiek, troepen hierheen onder leiding van de hertog van Alba.

 1576. “Spaanse furie” – in drie nachten werden ongeveer 8000 inwoners gedood en 500 gebouwen platgebrand. De reden was dat de in de stad gestationeerde Spaanse soldaten hun salaris niet op tijd ontvingen.

 1579. De Antwerpenaren bevrijdden de stad en sloten zich aan bij de anti-Spaanse Utrechtse unie.

 1585 De Spanjaarden belegerden de stad opnieuw.

 1586. Antwerpen gaf zich over en werd een deel van de Spaanse Nederlanden. Filips II eiste dat Antwerpen een katholieke stad zou worden, met als gevolg dat duizenden protestanten gedwongen werden naar het noorden te emigreren.

 1589. De bevolking van Antwerpen is meer dan gehalveerd en bedroeg 42.000 mensen.

 XVII eeuw De culturele bloei van de stad tijdens de wapenstilstand tussen de Verenigde Provinciën en de Spaanse Nederlanden. Op dat moment woonden en werkten Peter Paul Rubens, Anthony Van Dyck en Jacob Yordane in de stad.

 1648. De Vrede van Westfalen, die een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog, ontzegde Antwerpen de verbinding met de zee – de Schelde was gesloten voor alle schepen behalve de Nederlanders.

Begin 19e eeuw De stad begon te herleven en tegen de tweede helft van de eeuw was het de derde grootste haven ter wereld geworden na Londen en New York, voornamelijk dankzij de spoorwegen die het met de binnenlanden van Europa verbond.

 1920. De VII Olympische Spelen werden gehouden in Antwerpen.

 1928 De bouw van de eerste Europese wolkenkrabber, de 26 verdiepingen tellende Boerentoren, begint.

The Legend of Brabo

Een van de versies van de oorsprong van de naam van de stad is als volgt. Een reus genaamd Druon Antigonus woonde bij de rivier de Schelde. Hij stopte degenen die de rivier overstaken op de brug, en eiste hem eer te bewijzen, en degenen die weigerden, hakte de reus hun hand af. 

De Romeinse krijger Silvius Brabo vocht tegen de reus en versloeg hem. Brabo hakte de hand van de reus af (flam. Hand) en gooide hem in de rivier (flam. Werpen-worp). Een veilige zwerver bouwde een stad genaamd Handwerpen. Geleidelijk veranderde “Handwerp” in “Antwerpen”.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html