Grotebomencheque
Image default
Bedrijven

Waar op te letten bij de aanschaf van een vangrails

Iets wat we vaak tegenkomen als we buiten zijn, zijn vangrails. Vangrails zijn misschien een van de handigste spullen die we als mensen hebben ontworpen. Deze producten zijn namelijk voor verschillende doeleinden te gebruiken, wat vangrails dus zo geweldig maken. Vele industriële bedrijven, maar ook andere corporates maken gebruik van deze handige rails. Voor wat voor soort situaties zijn vangrails handig? En waar moet je opletten als je als bedrijf een paar van deze rails wil aanschaffen? Wij leggen het uit in dit blog.

Waarom vangrails zo handig zijn voor bedrijven

Vangrails kun je als particulier het meeste spotten bij publieke garages en langs snelwegen. Om aanrijdbeveiliging zo veel mogelijk te vergroten, worden vangrails ingezet in parkeergarages. Deze rails worden langs wegen, gevels en hellingbanen gezet, omdat dit punten zijn waar de doorrijdbeveiliging redelijk fragiel is. Ook bij voetgangerszones en portiersloges worden vangrails ingezet. Vaak worden vangrails ook nog gecombineerd met een leuningregel of hekwerk om zo de veiligheid te behouden. 

Maar vangrails worden niet alleen ingezet bij parkeergarages! Soms gaat het niet alleen om het beschermen van mensen, maar ook van gebouwen, machines en andere zaken. Vangrails worden bijvoorbeeld ook ingezet bij tankstations. Bij tankstations is er namelijk ook een kans op ongelukken door alle brandbare vloeistoffen die zich bevinden in de tankstation pumps. Vangrails worden voor deze reden dus ook geplaatst bij tankstations, waardoor er een kleinere kans is op schade. Andere plekken waar vangrails worden ingezet zijn magazijnen en distributiecentra, langs het water, opslagtanks, bruggen en (snel)wegen waar veel motors langskomen.

Waar moet je opletten als je van plan bent om vangrails aan te schaffen?

Vangrails zijn eigenlijk helemaal niet zo lastig om aan te schaffen. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten voordat je een paar (online) bestelt. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat er twee soorten vangrails zijn: type A en type B. 

Type A vangrails zijn een van de meest bekende vangrail vormen in Nederland. Deze vangrails zijn te herkennen aan de ronding van de profielen. De type A vangrails overlappen met 30 centimeter. Dit houdt dus in dat wanneer je een type A vangrail van 2.30 meter gebruikt, dan is de werkelijke lengte van de rail 2 meter. Houd daarnaast rekening mee waar je de rail gaat plaatsen. Is dit op de grond, beton, of asfalt of palen? Vele bedrijven die vangrails verkopen raden aan dat als je van plan bent om vangrails in de grond te plaatsen, je iedere twee meter een bevestigingspaal te plaatsen. Zo zorg je ervoor dat de vangrails stevig in de grond staan.

Meer over type B vangrails

Type B vangrails zijn ook veel gebruikte vangrails. Deze vangrails zijn iets vlakker dan hun tegenpool op het gebied van profielen. Bij type B vangrails behoren soms ook buitenbochten, binnenbochten, kopstukken en opvallende eindstukken in een bepaalde kleur. Ook bij deze type vangrails is het belangrijk dat je nadenkt over waar je deze rails gaat plaatsen. Is dit in de grond, beton of asfalt? Of ga je het plaatsen aan spanten of palen? Ook goed om te weten dat ook deze type rails overlappen met 30 centimeter. Houd hier dus rekening mee als je op zoek gaat naar de juiste afmetingen.