Grotebomencheque
Image default
Energie

Waarom iedere ondernemer moet kiezen voor LED verlichting

De lichtomstandigheden hebben grote invloed op je concentratie en werkprestaties. Daarom is het belangrijk om je werkplek te voorzien van goed licht, of dat nou een kantoor, een magazijn of een winkel is. Hieronder vindt je verschillende redenen waarom iedere ondernemer zou moeten kiezen voor LED-verlichting.

Iedere werkomgeving vraagt om ander licht, een winkel zal een ander lichtplan hebben dan bijvoorbeeld een kantoor. Wat wel voor iedere werkplek geldt is dat een combinatie tussen daglicht en kunstlicht het beste werkt. Als je beschikt over voldoende ramen kun je gemakkelijk zorgen voor voldoende daglicht. Als dit niet het geval is, kun je het daglicht ook deels vervangen voor (goede) verlichting. Voldoende kunstlicht kun je het beste creëren door te kiezen voor goede, zakelijke LED-verlichting

Waarom is het dan het beste om te kiezen voor LED-verlichting?

Als je als ondernemer wil bijdragen aan de toekomst van de planeet en je bezighoudt met duurzaamheid, dan kan dat al een reden zijn om te kiezen voor LED-verlichting. LED-verlichting is namelijk de meest duurzame optie als het om verlichting gaat. Door gebruik te maken van LED-lampen bespaar je energie, LED-lampen verbruiken namelijk veel minder stroom dan andere soorten lampen. Daarnaast gaan LED-lampen een stuk langer mee dan bijvoorbeeld gloeilampen, hierdoor investeer je goede lampen, waar je lang mee kunt doen. Gloeilampen gaan ongeveer 1000 uur mee, daarentegen gaat een LED-lamp ongeveer 20.000 uur mee, een flink verschil dus. LED-lampen zijn ook een stuk beter voor het milieu dan andere soorten lampen. Dit komt doordat LED-lampen bestaan uit elektronische componenten en geen chemische stoffen bevatten. Ze gaan dus niet (zoals andere lampen) de GFT bak in, maar kunnen worden gerecycled.

De meeste LED-lampen zijn reftrofit. Dit houdt in dat de afmetingen van de lamp exact hetzelfde zijn als die van andere lampen, hierdoor hoef je niet direct het armatuur te vervangen als je wilt overstappen op LED-verlichting.

Meteen op volle sterkte

Een ander voordeel van LED-verlichting is dat deze direct volledig brand wanneer je het aan zet. Veel lampen moeten even ‘opwarmen’ als je de schakelaar hebt omgezet. Bij LED-verlichting is dit niet het geval. Ook is het mogelijk om LED-verlichting te dimmen. Dit kan een handige oplossing zijn als je het licht iets te fel vindt, en wat meer sfeer wilt creëren. Ook in een werkruimte kan het fijn zijn om het licht te kunnen dimmen. Licht wat een beetje gedimd is, bevorderd bijvoorbeeld de creativiteit.

Veel mensen denken bij LED-verlichting aan van dat ongezellige, koude witte licht. De eerste LED-lampen zagen er inderdaad zo uit. Tegenwoordig is dit echter al lang niet meer zo. Je hebt LED-verlichting in warme in koele tinten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een LED-lamp in de kleur warmwit. Let wel op dat je niet kiest voor een te warme witte kleur, dit kan de werkprestaties niet ten goede komen. Mensen worden namelijk alerter van fel wit licht en slaperiger van een warme witte tint.

Naast dat je met LED-verlichting bespaard op energiekosten, bespaar je ook nog eens op onderhoudt. LED-lampen hebben namelijk veel minder onderhoud nodig dan andere soorten lampen. Ook hoeven LED-lampen veel minder vaak vervangen te worden, wat ook een hoop kosten en moeite scheelt.

Door te kiezen voor LED-verlichting in je werkruimte verhoog je de veiligheid van de ruimte. LED-lampen worden namelijk niet warm, dit zorgt ervoor dat ze minder snel kapot springen van de warmte. Gloeilampen worden daarentegen erg warm tijdens het branden. Als je deze een hele dag laat branden is de kans op schade een stuk groter dan bij LED-lampen. Daarnaast zitten er geen chemische stoffen in LED-lampen. In andere lampen is dit wel het geval en dit kan soms tot gevaarlijke situaties leiden. LED-lampen zijn dus een stuk veiliger.

Zijn er ook nadelen?

Er zijn dus genoeg voordelen te noemen van LED-verlichting, maar zijn er ook nadelen? Het enige nadeel van LED-verlichting is de prijs. LED-verlichting is wat duurder dan andere verlichting en dat kan een drempel vormen om over te stappen. Echter is zijn LED-lampen op de lange termijn een stuk voordeliger dan andere lampen. LED-lampen verbruiken namelijk minder energie en gaan een stuk langer mee. Hierdoor bespaar je weer energiekosten en kosten voor het vervangen van lampen. Na een paar jaar heb je de investering in zakelijke LED-verlichting er dus alweer uit gehaald.

https://www.bedrijfsverlichting.nl/