Grotebomencheque
Image default
Aanbiedingen

Alles wat jij moet weten over geconditioneerd transport naar het buitenland

Moet je bederfelijke goederen transporteren naar het buitenland? Dan krijg je te maken met de ATP-regelgeving en zul je je moeten houden aan de regels omtrent geconditioneerd transport. Maar wat valt er nu eigenlijk allemaal precies onder geconditioneerd transport en mag je zomaar bederfelijke goederen vervoeren naar het buitenland? Je leest het allemaal in deze blog. Lees daarom snel verder!

 

Wat valt er allemaal onder geconditioneerd transport?

 

Geconditioneerd transport is transport onder geleide temperatuur. Kort gezegd komt geconditioneerd vervoer op het volgende neer: het in een gecontroleerde atmosfeer vervoeren van goederen die aan bederf onderhevig zijn, om zo onnodig kwaliteitsverlies te voorkomen. Het belangrijkste onderdeel van zo’n gecontroleerde atmosfeer is de temperatuur. Onder bederfelijke producten vallen alle producten met een zekere houdbaarheidsdatum. Producten die beperkt houdbaar zijn en daarom dus ook binnen de gestelde tijd, vóór de houdbaarheidsdatum, geconsumeerd moeten worden. Voorbeelden van bederfelijke producten die geconditioneerd vervoerd dienen te worden zijn zuivel- en vleesproducten.

 

Mag ik zomaar bederfelijke goederen vervoeren naar het buitenland?

 

Nee, bederfelijke goederen mogen niet zomaar naar het buitenland vervoerd worden. Het vervoer hiervan moet voldoen aan de ATP-regelgeving. ATP staat voor: “Accord relatif aux Transports internationaux de denrées Périssables et aux engins spéciaux à utiliser pour ces transports.” Hierbij staat de A dus voor Accord, de T voor Transports en de P voor Périssables. Wanneer je dit letterlijk naar het Nederlands vertaalt, krijg je: overeenkomst voor het transport van bederfelijke waren. 

 

De ATP-regelgeving geldt voor al het internationale transport van zowel gekoelde en diepgevroren als verwarmde producten, over de weg, over het water, door de lucht en per spoor. Voordat een koelvoertuig de weg op mag om bederfelijke goederen naar het buitenland te transporteren, moet het eerst een strenge ATP-keuring ondergaan bij de RDW. Tijdens deze keuring wordt er onder meer gekeken naar de koelgroep en de isolatiewaarde van het voertuig.

 

Bij wie moet ik zijn voor het uitbesteden van internationaal geconditioneerd transport?

 

Voor het uitbesteden van internationaal geconditioneerd transport ben je bij koeltransportbedrijf Melis Logistics aan het juiste adres. Zij hebben geruime ervaring in het transport van bederfelijke goederen over de landsgrenzen, maar ook daarbinnen. Ook bij geconditioneerd transport binnen Nederland helpt Melis je graag verder. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken!

 

https://www.melislogistics.nl/