Grotebomencheque
Image default
Onderwijs

CKV op het vmbo: vrolijk en praktijkgericht ervaringsonderwijs

Verschillende leerlingen, verschillende behoeften

Uiteindelijk is iedere leerling anders en heeft dus ook iedere leerling andere behoeften. Ook (juist!) waar het aankomt op kunst en cultuur. Toch zijn er hoog over wel wat grote lijnen te ontdekken. Zo hebben leerlingen op het vmbo gemiddeld genomen baat bij een ander type kunstonderwijs dan leerlingen op het vwo, net zo goed als dat die leerlingen ook net weer anders zijn dan leerlingen op de havo. En laten het nou precies die verschillen zijn die het geven van kunstonderwijs zo ontzettend leuk en uitdagend maken.

Vmbo: focus op de praktijk

Met deze verschillen moet je als middelbare school rekening houden bij het inrichten van het vak Culturele Kunstzinnige Vorming. Want wat voor het ene type voortgezet onderwijs werkt, werkt nou eenmaal niet voor het andere. Vmbo-leerlingen zijn praktisch ingesteld en bijzonder sterk gericht op toepassing. Deze leerlingen doe je dus geen plezier met eindeloze theoretische verhandelingen. Hoe leuk is dat als je je bezighoudt met kunstonderwijs in het kader van CKV voor het vmbo! De mogelijkheden voor projecten waarmee je samen met je leerlingen toewerkt naar kunstzinnige eindresultaten waar ze trots op kunnen zijn, zijn immers eindeloos.

Verbreding van de culturele ervaring

CKV voor het vmbo leent zich bij uitstek om opgezet te worden als ervaringsonderwijs. Bijvoorbeeld in de vorm van workshops waarin leerlingen zelf aan de slag gaan met de verschillende aspecten van kunst en cultuur. Niet leren, maar beleven. Dát laat pas een blijvende indruk achter. De nadruk binnen het vak CKV zou voor vmbo’ers dan ook moeten liggen op het maken van plezier, het neerzetten van tastbare eindresultaten en het verbreden van de culturele ervaring.

Workshops voor het vmbo

In de praktijk betekent het verbreden van de culturele ervaring dat het belangrijk is om veel zorg en aandacht te besteden aan diversiteit. Op deze manier is er voor iedere leerling iets wat hem of haar aanspreekt en maken de leerlingen ook kennis met de voorkeuren van anderen. Hierin zijn geen grenzen! Besteed de ene week aandacht aan rappen en de andere aan vloggen. Laat een workshop graffiti opvolgen door een praktijkles beatmaking. Oftewel: met CKV op het vmbo kun je super veel kanten op!

https://www.kleinkunstig.nl