Grotebomencheque
Image default
Aanbiedingen

Motorolie bijvullen: met deze stappen loopt het gesmeerd!

Motorolie is essentieel voor een goede werking van je auto. Het regelmatig controleren en bijvullen van de motorolie is dan ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je voertuig. In deze gids vind je de stappen die je kunt volgen om de motorolie op de juiste manier bij te vullen.

 

Vlakke ondergrond

Voordat je begint met het bijvullen van de motorolie, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je auto op een vlakke ondergrond staat. Dit zorgt ervoor dat de olieniveaumeting nauwkeurig is en voorkomt dat de olie wordt gemorst tijdens het bijvullen.

 

Juiste motorolie

Het is van groot belang om de juiste motorolie te gebruiken bij het bijvullen. Raadpleeg het instructieboekje van je auto of de sticker onder de motorkap om te achterhalen welk type olie geschikt is voor jouw voertuig. Let ook op de viscositeit van de olie, deze kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid olie bijvult, te veel of te weinig kan schadelijk zijn voor de motor.

 

Koude motor

Om een nauwkeurige meting te krijgen van het olieniveau, is het aanbevolen om de motor minstens 10 minuten uit te laten voordat je begint met het bijvullen. Dit zorgt ervoor dat de olie zich naar beneden in de carterpan heeft laten zakken en een correcte meting mogelijk maakt.

 

Olie bijvullen

Stappen voor het bijvullen van motorolie:

  1. Open de motorkap van je auto en zoek naar de peilstok voor de motorolie. Deze heeft meestal een opvallende gele handgreep.

  2. Trek de peilstok volledig uit de motor, veeg deze schoon met een doek en plaats hem terug in de motor.

  3. Haal de peilstok er opnieuw uit en bekijk het olieniveau. Als het niveau onder het minimumniveau staat, moet je olie bijvullen.

  4. Verwijder de oliedop van het olievulgat en plaats een trechter in het gat om het bijvullen te vergemakkelijken.

  5. Giet langzaam de juiste hoeveelheid olie in de trechter. Zorg ervoor dat je niet te snel giet om morsen te voorkomen.

  6. Controleer regelmatig het olieniveau met de peilstok terwijl je de olie bijvult. Stop met bijvullen wanneer het niveau zich tussen het minimum- en maximumniveau bevindt.

  7. Plaats de oliedop terug op het olievulgat en zorg ervoor dat deze stevig is vastgedraaid.

  8. Start de motor en laat deze gedurende enkele minuten draaien. Controleer op eventuele olielekkages en controleer opnieuw het olieniveau met de peilstok.

 

https://www.oliehandel.nl/