Grotebomencheque
Image default
Aanbiedingen

Wat voor aanhanger mag ik trekken?

Rijd jij wel eens met een te zwaar beladen aanhangwagen? Of heb je dit misschien niet eens door. Houdt dit goed in de gaten. Er staan hoge boetes op rijden met een te zware aanhangwagen. Hoe kom je erachter welke aanhanger je wel mag trekken?

Welk rijbewijs bepaalt het gewicht dat ik mag trekken?

Je rijbewijs is gelijk het belangrijkste als het gaat over welke aanhanger je mag trekken. Beschik je niet over een rijbewijs BE en heb je alleen een normaal rijbewijs B dan mag je geen aanhangwagen zwaarder als 750 kg trekken. Heb je een rijbewijs BE dan mag je een aanhangwagen trekken met een laadvermogen tot en met 3500 kg. 

Laadvermogen aanhanger

Het laadvermogen van een aanhanger varieert tussen 500 kg en 3500 kg. Let bij het laadvermogen wel op het verschil tussen het bruto en netto laadvermogen. Wanneer het bruto laadvermogen bijvoorbeeld 1000 kg is en de aanhangwagen weegt zelf 300 kg dan blijft er nog 700 kg netto laadvermogen over. Je mag de aanhanger dan dus beladen met 700 kg aan gewicht. Op de site van  Aanhangwagendirect.nl vind je alle soorten aanhangers.

Welke voertuigen mag je trekken met een rijbewijs B

Ben je alleen in bezit van een rijbewijs B. Dat is natuurlijk geen probleem want je mag gewoon een aanhanger trekken. Wel mag het laadvermogen niet hoger zijn dan 750 kg. Dit geldt natuurlijk ook voor vouwwagens, caravans en boottrailers.

Welk gewicht mag ik met mijn auto trekken 

Het gewicht dat je auto mag trekken is bij iedere auto soort verschillend. Het trekvermogen van je auto kan je vinden op het kentekenbewijs. Wanneer je een aanhangwagen hebt met een bruto laadvermogen van 2000 kg moet je auto ook minimaal die 2000 kg kunnen trekken. En niet het gewicht van de aanhangwagen zelf. 

Wat is het trekvermogen van mijn  elektrische auto?

Elektrische auto’s zijn in theorie niet gebouwd om een aanhanger te trekken. Bij de meeste auto’s staat dus ook geen maximaal trekvermogen op het kentekenbewijs. Als je wil weten of de auto geschikt is om de aanhanger in questie te kunnen trekken kan je dit aanvragen bij het RDW.

Rijbewijs B aanhanger dubbelasser

Een dubbelasser is vaak een aanhanger met een hoog laadvermogen. Niet geschikt voor iemand met een rijbewijs B. Maar er zijn ook dubbelas aanhangwagens met een bruto laadvermogen van 750 kg. Deze mag je dus trekken met rijbewijs B. Het netto laadvermogen van een dubbelasser is wel lager dan een enkelasser (dit komt door het eigen gewicht van de aanhanger). Terwijl er op een dubbelas as in principe een stuk zwaarder beladen zou kunnen worden. Maar let op, dit mag niet. Er wordt streng gecontroleerd op overladen aanhangwagens.

Aanhanger 3500 kg trekken

Wanneer je 3500 kg wil gaan trekken moet je van te voren een paar dingen op een rij gezet hebben voordat je er de weg mee op gaat. Natuurlijk moet je in bezit zijn van een rijbewijs BE. Ook moet het trekkende voertuig natuurlijk dit gewicht mogen trekken. Wanneer de combinatie zwaarder is als 3500 kg dan heb je een rijbewijs C nodig. Dit is een vrachtwagen rijbewijs. 

https://www.aanhangwagendirect.nl/