Grotebomencheque
Image default
Zakelijk

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) is een zogenaamde adaptogene plant of wortel. Dit betekent dat het zich aanpast aan de verschillende behoeften van het menselijk lichaam om er precies aan te voldoen.

 

Ben je moe? Dan zal dit je een dosis vitaliteit geven. Ben je gestrest? Dan helpt het je kalmeren. Reageert je libido niet meer? Ashwagandha zal het stimuleren. En het zal inwerken op al je functies voor een globaal welzijn.

 

Ashwagandha, natuurlijk afrodisiacum

Ashwagandha kan worden vertaald als “paardengeur”, wat misschien nogal onaantrekkelijk lijkt, maar wat in feite betekent dat heren bij deze wortel “de vurigheid van een hengst” zullen vinden!

 

De vreemde dubbele werking van Ashwagandha 

Het zal je misschien verbazen dat ashwagandha in staat is om zowel de slaap te bevorderen als je tegelijkertijd “paardenkracht” te geven! Deze dubbele werking is echter gemakkelijk te verklaren: aangezien  een adaptogene plant is, zal het je helpen slapen zolang je dat nodig hebt. Aarzel dus niet om een kuur te beginnen op een moment dat u de mogelijkheid hebt om uit te rusten (op zondag bijvoorbeeld). Als je dan eenmaal “de batterijen hebt opgeladen”, zul je op een ochtend wakker worden met een golf van vitaliteit in je: Ashwagandha zal dan dag na dag je tonus ondersteunen…

 

Anti-stress wortel

Twee hormonen die verband houden met stress hebben de neiging ons lichaam in de war te brengen wanneer ze in te grote hoeveelheden aanwezig zijn: adrenaline en cortisol. Het toeval wil dat Ashwagandha de productie ervan in ons lichaam verlaagt. Het lichaam komt meer in balans, de spanning in de nek neemt af, de spijsvertering wordt regelmatiger en de immuniteit wordt versterkt. Bijkomende werking: somnifera betekent middel dat slapen bevordert en zodra de lichamelijke gevolgen van stress zijn verlicht, zult u weer slapen.

 

Stimulerender dan ginseng voor testosteron 

Ashwagandha, een bondgenoot van sportbeoefenaars en viriliteit, bevordert de spiergroei in veel sterkere mate dan ginseng, volgens Indiase wetenschappers die de twee wortels, die verre neven zijn, met elkaar vergeleken.

 

Ashwagandha eindelijk in Nederland

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde, maar het heeft lang geduurd voordat Nederland het weer accepteerde. De statuten van Europa bepalen echter dat zodra een plant in een van de landen tot de handel is toegelaten, de andere landen deze ook moeten toelaten. De uitzonderlijke deugden van Ashwagandha zijn terug in Nederland.

 

Laten we er gebruik van maken!

Ashwagandha is een adaptogene plant voor de mens, maar hij weet zich ook aan te passen aan zijn omgeving. Ashwagandha kan zowel zeer hoge als zeer lage temperaturen overleven, variërend van 40°C tot -10°C. Ashwagandha groeit van zeeniveau tot op een hoogte van 1500 meter boven zeeniveau.