Grotebomencheque
Image default
Gezondheid

Wat zijn e-sigaretten?

De elektronische sigaret, of e-sigaret, die sinds 2011 in Nederland wordt verkocht, is een elektronisch apparaat dat damp produceert door een gearomatiseerde vloeistof zachtjes te verwarmen, zonder verbranding. Deze damp wordt door de gebruiker ingeademd, net als tabaksrook. Elektronische sigaretten hebben vaak een vorm die doet denken aan een sigaret. Wanneer ze de vorm hebben van een sigaar of pijp, dan kunnen ze ook wel elektronische sigaar of elektronische pijp worden genoemd (e-pipe / epipe). Ze kunnen echter originele vormen aannemen.

Wat heb je aan e-sigaretten?

Een e sigaret is een apparaat op batterijen dat lijkt op tabakssigaretten, sigaren of pijpen, behalve dat het geen tabak bevat. Met het apparaat kunnen gebruikers nicotine en andere chemicaliën in dampvorm inademen in plaats van rook. Er zijn ook een aantal niet-nicotine-apparaten die een verscheidenheid aan ingrediënten en smaken bevatten, zoals fruit, snoep, koffie of alcoholsmaken.

Sommige apparaten lijken op conventionele sigaretten, sigaren of pijpen, terwijl andere eruitzien als alledaagse voorwerpen, zoals pennen, USB-geheugensticks en grotere cilindrische of rechthoekige apparaten.

Hoe worden ze gebruikt?

E-sigaretten bevatten nicotine-oplossing, smaak en andere chemicaliën in een wegwerpcartridge die kan worden vervangen of opnieuw gevuld. E-sigaretten gebruiken warmte om nicotine-oplossing om te zetten in damp die wordt ingeademd.

Mensen kunnen om verschillende redenen een e sigaret gebruiken, waaronder:

  • Om hen te helpen bij het verminderen of stoppen met roken

  • Om te voorkomen dat je andere mensen stoort met rook op rookvrije plaatsen

  • Om minder te hoesten, hun ademhaling of fysieke fitheid voor de smaak of het gevoel van inademing te verbeteren.

Helpen ze mensen om te stoppen met roken?

Er is nog maar heel weinig onderzoek beschikbaar dat aangeeft of e-sigaretten mensen kunnen helpen om te stoppen met roken, aangezien de resultaten van onderzoeken naar individuele merken variëren. Hoewel is gesuggereerd dat e-sigaretten een veiliger alternatief kunnen bieden voor roken, wijst ander onderzoek op een mogelijke stijging van de rookcijfers door het roken te normaliseren, de motivatie van een roker om te stoppen te verminderen of indirect niet-rokers aan te moedigen de gewoonte aan te nemen.

Het risico bestaat ook dat rokers dubbele gebruikers worden van zowel e-sigaretten als tabakssigaretten. Er is momenteel geen bewijs dat het gebruik van e-sigaretten als een effectieve vorm van stoppen met roken ondersteunt, daarom moet de administratie van therapeutische goederen e-sigaretten nog goedkeuren als een hulpmiddel om te stoppen.