Grotebomencheque
Image default
Aanbiedingen

Groei hybrid cloud oplossingen door pandemie

Zonder dat bedrijven weten van het bestaan neemt de vraag naar hybrid cloud oplossingen alleen maar toe. Hoe dat kan, vertellen we je graag vanuit onze rol als IT partner voor bedrijven. We adviseren dagelijks IT oplossingen waardoor bedrijven flexibeler worden, makkelijker communiceren en efficiënter werken. Hybrid cloud is zo’n IT oplossing die wij aan bedrijven voorleggen. Als we uitleggen wat hybrid cloud is, kunnen we vrijwel direct aan de slag.

 

Wat is hybrid cloud?

Bedrijven gaan voor hybrid cloud door de flexibiliteit en omdat het kostenefficiënt is. Je profiteert ook van de voordelen van de combinatie public én private clouds. Maar wat is hybrid cloud nou precies? Met een hybrid cloud oplossing kun je mobiel werken faciliteren doordat je online data, applicaties en werkprocessen beschikbaar stelt. Hybride staat voor een deel online en een deel ‘vast’. Zowel het mobiele als het vaste netwerk kun je in je eigen bedrijf beheren, op je eigen hardware, maar uitbesteden aan een platform of IT bedrijf is ook een optie. In een hybride cloud kun je meerdere private clouds combineren met public clouds, zoals Microsoft Azure.

 

Hoe dan ook, de communicatie binnen de hybrid cloud moet perfect op elkaar afgestemd én beveiligd zijn. Het doel van hybrid cloud is dus dat je bedrijf flexibeler wordt. Online werken en communicatie tussen private clouds verloopt makkelijker en daarbij heb je meer controle op je bedrijfsdata. Gevoelige data sla je op in een private cloud, terwijl algemene informatie en applicaties beschikbaar worden gesteld in een grotere publieke omgeving. 

 

Steeds meer behoefte aan flexibiliteit

Want meer dan ooit nam de behoefte aan flexibiliteit toe. Als bedrijf en zeker als werkgever moet je kunnen schakelen tijdens de pandemie, waarin flexibel werken bovenaan het lijstje staat. We zien in het afgelopen jaar dan ook dat bedrijven hybrid cloud oplossingen massaal omarmd hebben. Thuiswerken is de standaard geworden en daar worden alle mogelijkheden voor gefaciliteerd. Bedrijfsprocessen krijgen een update, er gelden nieuwe policies en de modernisering is het aantal mobiele apparaten binnen organisaties bijna verdubbeld ten opzichte van 2019. 

Werkten we voorheen op kantoor met een vaste pc en een telefoontoestel op ons bureau, nu doen we dat mobiel. Alles mobiel, zelfs de toegang tot het bedrijfsnetwerk. Dat vraagt om een strategie voor je IT-zaken. Met het toegenomen aantal thuiswerkers heb je als werkgever eigenlijk geen keuze meer. Alles mobiel betekent dan vanaf elke werkplek toegang tot alles wat jouw medewerker nodig heeft. Met een hybride cloud oplossing faciliteer je als het ware de flexibele thuiswerkplek.

 

Kostenbeheersing als belangrijkste reden Belangrijkste reden dat bedrijven kiezen voor een ICT oplossing als hybride cloud is kostenbeheersing. Door de pandemie werden organisaties met de neus op de feiten gedrukt. Ook al dachten zij flexibel te zijn, in de praktijk bleek dat er nog een grote stap te nemen was. En plotseling was daar de corona crisis, wilde iedereen opeens thuiswerken, moest je als ondernemer mobiel werken als een malle gaan uitrollen en wist je eigenlijk dat dat niet zomaar ging. Bedrijven kwamen erachter dat ze eigenlijk ontzettend kwetsbaar waren als mobiel werken voor iedereen ‘zomaar’ toegankelijk werd. Die kwetsbaarheden kwamen naar voren in de bestaande cloud-infrastructuur, de beveiliging en de netwerkarchitectuur. Dit waren redenen om de verandering tegen te houden. Zelfs multinationals die zich met name richtten op het flexibeler maken van de interne infrastructuur en applicaties, moesten van de één op de andere dag massaal thuiswerken gaan faciliteren. Toch bood dit ook kans om digitale transformatie te versnellen en dat gebeurde ook. Data driven processen bijvoorbeeld, waar hybrid cloud een essentieel onderdeel van werd.

Gevolgen van implementatie hybrid cloud

In tijden van onzekerheid zien we dat snel schakelen noodzakelijk is, maar dat organisaties blijven letten op zaken als kostenbesparing. De implementatie van hybride cloud is zo’n besparing, of liever, een slimme investering. Zeker gezien de verschuiving naar thuiswerken, waarbij we op een nieuwe manier toegang krijgen tot data en applicaties. Hybrid cloud werd onmisbaar voor mobiel werken, de uitrol van applicaties en het versnellen van diensten. Kortom, een geweldige vooruitgang als het gaat om operationele efficiëntie.

 

Naast het voordeel in de kosten, zijn er heikele punten als security en compliance en de complexiteit van het implementeren van de hybrid cloud oplossing. Databeveiliging blijkt de grootste drempel voor ondernemers bij het implementeren van hybride cloud. Daarom kan het zinvol zijn om bedrijfskritische applicaties deels in de public en deels in een private cloud te hosten. Goede beveiliging op elk gewenst niveau, afgestemd op de gebruiker of gebruikersgroep, wordt bepaald in een beleid om tevens compliant te kunnen zijn. Daarbij is het ook belangrijk dat je als bedrijf weet welke medewerker met welke vaardigheden gebruik maakt van de mobiele toegang. Ben je een ervaren mobiele werker of kom je net kijken? Ook dit is afhankelijk van de hindernissen die medewerkers kunnen tegenkomen bij de implementatie van hybrid cloud. 

 

Hybrid cloud oplossing

Om de hybride cloud oplossing binnen jouw bedrijf optimaal te laten werken, neem je alle risico’s en hindernissen weg. Think4 helpt je bij het implementeren van hybrid cloud binnen jouw bedrijf, inclusief een belangrijk stuk security en compliance.

https://www.think4.nl/