Grotebomencheque
Image default
Dieren

Speciale vogelhuisjes voor de mus

Speciale vogelhuisjes voor de mus

Een vogelhuisje is een huisje dat speciaal voor tuinvogels is ontworpen en gemaakt. Er zijn heel veel verschillende soorten vogelhuisjes, maar in grote lijnen kun je ze eigenlijk in twee categorieën indelen, namelijk in nestkastjes en in voederhuisjes. Een nestkastje is een huisje dat aan alle kanten gesloten is. Er zit slechts één kleine ronde opening in, dat als ingang dient. Een nestkast hang je in bomen of schuttingen en dient als broodplek voor vogels. Deze kastjes worden dan ook voornamelijk in het voorjaar gebruikt. En dan heb je nog de voederhuisjes. Dat zijn huizen met een open structuur. Meestal zit er wel een dakje boven op. Het voederhuis is geschikt voor de winter. De mens kan er vogelvoer of stukjes brood in leggen en vogeltjes kunnen doordat deze huizen open zijn, gemakkelijk zien dat er voer in het huisje ligt. Vervolgens kan hij het voer gemakkelijk pakken. Voederhuisjes staan vaak hoog op een paal of hangen eventueel ook aan een boom of schutting.

Dus in grote lijnen hebben we dus de voederhuisjes en de nestkastjes welke beiden onder het woord vogelhuisjes vallen. Het ene item wordt met name in het voorjaar en in de vroege zomer gebruikt. Het andere product is geschikt voor de herfst en winter periode. Wil je dus alle jaargetijden leuke vogeltjes in je tuin of op je balkon hebben? Zet dan een mix van verschillende vogelhuizen in je tuin. Kijk hierbij ook naar specifieke eigenschappen waarover het huisje beschikt, deze zijn soms bepalend voor welke vogelsoorten het aantrekt.

Zo leggen roodborstjes het liefst hun eieren in een half open vogelhuisje en mussen juist weer voor een dicht kastje met kleine opening. Veel vogels houden ook van wat privacy en zien liever niet hun directe buurman of buurvrouw binnen een straal van 2 meter. Dat gaat voor de mus niet op, zij houden juist van gezelschap van hun soortgenootjes en zien dan ook het liefst speciale mussenkastjes waarbij er meerdere broedhuisjes naast elkaar staan. De mus heeft verder niet zo’n hoge verwachtingen van haar nestkastje hoor. Als het maar schoon is en de ingang ook niet te groot is. Een grote ingang kan namelijk vijanden lokken en vijanden kunnen de eieren kapot maken of zelfs op eten. Als je veel katten in de tuin hebt lopen is het ook niet zo verstandig om een nestkast of voederhuis te plaatsen. Vaak gaat het uiteindelijk toch mis en heeft de kat misschien zo’n klein schattig vogeltje te pakken. Beter is het dan om de huisjes op een veilig stukje grond te hangen waar geen katten en liever ook geen honden komen.

Ben je benieuwd naar wat voor soorten vogelhuizen er nou allemaal zijn? En welke er bijvoorbeeld specifiek voor mussen geschikt is? Op zoek je misschien voor de winter een voederhuisje? Kijk dan een op de site van Vogelhuisjes-kopen.

https://www.vogelhuisjes-kopen.nl/