Grotebomencheque
Image default
Auto's en Motoren

Chip tuning

Chip Tuning modificeert of verandert in principe een uitwisbare voorgeprogrammeerde lees-geheugenchip op de besturingskaart van een auto of andere digitale besturingseenheid van de auto om de prestaties van betere kwaliteit te bereiken, of het nu verhoogde stroomvoorziening is, of een grotere brandstofefficiëntie.

Het proces wordt gebruikt om de prestaties van een elektronisch apparaat te wijzigen door de programmering te wijzigen om de uitvoer te verhogen en tegelijkertijd de kosten in de vorm van buitensporige warmte en vervorming mogelijk te verminderen. Performance-chips zijn geprogrammeerd met behulp van software waarmee het apparaat kan reageren op veranderende rijomstandigheden. Dit geeft de tuner of tester ook de mogelijkheid om bepaalde voorwaarden te identificeren die leiden tot de best mogelijke prestaties en het implementeren van afstemmingsmaatregelen dienovereenkomstig. Het is een collectieve term voor elektronische tuners, elektronische prestatiekleuren, elektronische chipsets, tuneers en tune-kalibratiediensten.

 

De praktijk van chiptuning bestaat al tientallen jaren.

Het heeft vele incarnaties gezien sinds de vroege auto’s en vliegtuigen gebruikte pre-geladen programma’s die in hun chips zijn geladen wanneer ze worden vervaardigd. Performance-chips zijn de afgelopen vijftig jaar van kracht gegaan in de sterkte, omdat elektronische reparatie- en ontwerptrends zijn veranderd. Vandaag, vooraf geladen software, die vaak wordt aangeduid als OBD- of Diagnostics Obd of Board, direct worden gedownload naar vele voertuigen. Ze voeren een breed scala aan functies uit die technici kunnen helpen de prestaties van een auto of vrachtwagen te volgen en te bewaken.

Chip Tuning helpt een monteur op te optimaliseren de motor voor het grootste brandstofverbruik mogelijk.

 

Omdat elektronische besturingseenheden voor verschillende machines zijn gemaakt van verschillende specificaties, kan men een specifiek probleem mogelijk niet identificeren, tenzij uitgebreid onderzoek wordt uitgevoerd. Veel chip-tuners vandaag weten hoe ze een specifiek onderdeel of component van het apparaat kunnen bepalen en isoleren. Hierdoor kunnen ze veel meer gerichte fixes uitvoeren die de prestaties van voertuigen kunnen verbeteren zonder drastische wijzigingen te vereisen. Vele malen kan een bepaald deel dat een probleem op één gebied van het voertuig veroorzaakt, kan bijdragen aan een toename van de pk in een ander gebied. Bovendien kunnen sommige elektronische besturingseenheden worden bijgewerkt of geprogrammeerd, zodat ze specifieke codes uitvoeren om betere prestaties op een voertuig te bieden.

 

Chip Tuning kan ook verwijzen naar een aantal mechanische wijzigingen aan specifieke voertuigcomponenten, meestal motoren of chassis of transmissietuning. Voertuigliefhebbers die een passie hebben voor het verbeteren van de prestaties draaien vaak tot chiptuning om dit te doen. Soms betekent dit het verwijderen van bestaande hardwaredelen om een specifiek onderdeel te upgraden of te maken, maar andere tijden betekent het volledig vervangen of opnieuw opbouwen van een component om de auto of vrachtwagen met een nieuwe look te geven.

 

Chip Tuning is niet alleen beperkt tot de business met voertuigen met elektronische motoren. Veel auto’s, vrachtwagens en boten zijn gewijzigd om hun prestaties te verbeteren en hun rijcomfort te vergroten. Chip Tuning is vooral populair bij sportliefhebbers die spierauto’s, dwergen en exotische voertuigen bouwen en wijzigen om hen superieure hantering en krachtigere motoren te geven. Sommige enthousiastelingen zullen zelfs een beetje tijd en moeite doen om de bekleding op hun voertuigen aan te passen. Of uw doel is om uw voertuig beter te laten presteren dan ooit tevoren of om gewoon te genieten van een comfortabelere rit, kan chiptuning helpen bij het bereiken van beide doelen.

 

Een belangrijk ding om op te merken over chiptuning is dat het heel anders is dan traditionele mechanische tuning. Traditionele mechanische tuning verandert mechanische delen in het lichaam van de auto of vrachtwagen om het brandstofverbruik te verhogen, maar op een mechanische manier. Door bijvoorbeeld een component te veranderen, zoals een lager, kunt u bijvoorbeeld een groter lager of een nieuwe veer krijgen, die de manier waarop het voertuig handgeeft wanneer deze rijdt. Met chip-afstemming, door het fysieke ontwerp van het stuk te veranderen, kunt u wijzigen hoe het werkt, wat verandert hoe de auto of vrachtwagen handgeeft wanneer deze rijdt.

Klik hier voor meer informatie: Business Artikelen