Grotebomencheque
Image default
Groothandel

Onthardingszout: tabletten of kristallen?

Er zijn verschillende keuzes te maken wat betreft onthardingszout. Onthardingszout komt voor in verschillende vormen: tabletten, korrels of kristallen. Afhankelijk van de waterontharder die u gebruikt, is de ene vorm beter voor u dan de andere. Doorgaans wordt er het meest gekozen voor kristallen of tabletten. Maar welke van de twee kunt u dan het beste kiezen en wat zijn hier dan de voordelen van? Bij H. van Namen kunnen ze u hierover goed informeren, maar hieronder vindt u alvast de voordelen van kristallen ten opzichte van tabletten op een rij.

Geen last van verklontering

Bij zout dat in andere vormen voorkomt, bestaat het risico dat dit gaat samenklonteren. Dit heeft als gevolg dat de waterontharder niet goed kan functioneren. Water kan altijd tussen de kristallen door bewegen waardoor de kans op samenklonteren of verstoppingen vrijwel nihil is.

Snelle oplossing

Een waterontharder kan sneller zijn werk doen als het zou snel oplost en het verzadigingspunt bereikt. Waar tabletten doorgaans twintig minuten nodig hebben om het verzadigingspunt te bereiken, kan dit bij kristallen al op vijf minuten liggen. Dit is zeker een pluspunt in de wintermaanden, omdat de temperaturen dan lager zijn en het zout sowieso langer nodig heeft om op te lossen.

Kleine impact op milieu

Het verkrijgen van zoutkristallen vraagt een minder intensief proces dan het vervaardigen van zouttabletten. Doordat er in het productieproces minder stappen nodig zijn, is de invloed op het milieu een stuk lager.

Ruim onder wettelijke norm

Zoutkristallen dienen doorgaans aan een wettelijke norm te voldoen als het gaat om de hoeveelheid zware metalen in de kristallen en de zuiverheid ervan. Kristallen zijn over het algemeen de meest zuivere vorm van onthardingszout waarbij deze ruim onder de wettelijke norm blijven. Ook voor de aanwezigheid van zware metalen in het zout geldt dat deze veel lager liggen dan de wettelijke norm.

https://www.vannamen.nl/