Grotebomencheque
Image default
Business / Business Services

Culinair genieten in Kirgizië

Reizen door Kirgizië is een ontmoeting met andere culturen. Andere normen, waarden en gedrag leveren vaak interessante gesprekken op. U merkt dat in de grotere steden de gang van zaken anders is, dan in de dorpen op het platteland. Tijdens uw rondreis Kirgizië ontdekt u een verrassend gevarieerde keuken.

Het zal u niet verbazen dat u in Kirgizië vooral gerechten uit de Centraal-Aziatische keuken geserveerd krijgt. Ook gerechten uit de Chinese en de Russische keuken komt u op de menukaart tegen. In de steden Bishkek, Karakul en Osh verschijnen steeds meer ‘wereldkeuken’ restaurants.

De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels. Worstjes van paardenvlees – kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een waar feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. Koumis, gefermenteerde paardenmelk, is de nationale drank van Kirgizië. Op reis door Kirgizië stopt u vast een keer om dan langs de weg, op een wankel krukje, te genieten van een kommetje koumis en het prachtige landschap. Bozo, Maksym en Jarma zijn allemaal gefermenteerde (graan)drankjes. Daar zijn Kirgiezen gek op.  

Kraanwater
U drinkt beter geen kraanwater. Is er geen water in flessen te koop, vraag dan of er water voor u gekookt kan worden. Het afgekoelde water gebruikt u dan als drinkwater, maar ook voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Tafelmanieren
Kirgiezen zijn heel gastvrije mensen. Op reis door Kirgizië krijgt u vast op de meest onverwachte momenten een maaltijd aangeboden of een uitnodiging voor een BBQ. Tijdens de maaltijd eet u gewoon met mes en vork. Soms gebruikt u een stukje brood of uw handen in plaats van bestek. Uw linkerhand wordt gezien als uw ‘vieze hand’. Hier eet u niet mee, net zoals u er ook geen eten of gerechten mee aanneemt. Krijgt u eten aangeboden, dan is het juist heel beleefd om 3 keer het aanbod af te slaan en het dan pas aan te nemen. Kirgiezen zijn stevige drinkers. Een toast bij elk glas is een vast ritueel. Vergeet vooral niet om de gastvrijheid te noemen. Dat wordt zeer gewaardeerd. Het is trouwens gemakkelijker om vooraf aan te geven dat u niet drinkt, dan om halverwege aan te geven dat u genoeg heeft gedronken. Een feestelijk avondeten bestaat meestal uit een groot aantal gangen, dus u doet er verstandig aan niet teveel te eten aan het begin van de maaltijd. De eregast krijgt vaak een extra lekkernij (schapenhoofd of ballen) geserveerd. De maaltijd wordt afgesloten met een kopje thee en veel napraten.

 

https://www.vnc.nl/bestemming/kirgizie-reizen/474/home