Reizen door Kirgizië is een ontmoeting met andere culturen. Andere normen, waarden en gedrag leveren vaak interessante gesprekken op. U merkt dat in de grotere steden de gang van zaken anders is, dan in de dorpen op het platteland. Tijdens uw rondreis Kirgizië ontdekt u een verrassend gevarieerde keuken. Het zal u niet verbazen dat u in Kirgizië vooral gerechten uit de Centraal-Aziatische keuken geserveerd krijgt. Ook gerechten uit de Chinese en de Russische keuken komt u op de menukaart tegen. In de steden Bishkek, Karakul en Osh verschijnen steeds meer ‘wereldkeuken’ restaurants. De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels. Worstjes van paardenvlees – kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een waar feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. Koumis, gefermenteerde paardenmelk, is de nationale drank van Kirgizië. Op reis door Kirgizië stopt u vast een keer om dan langs de weg, op een wankel krukje, te genieten van een kommetje koumis en het prachtige landschap. Bozo, Maksym en Jarma zijn allemaal gefermenteerde (graan)drankjes. Daar zijn Kirgiezen gek op. Kraanwater Tafelmanieren
|
https://www.vnc.nl/bestemming/kirgizie-reizen/474/home |