Grotebomencheque
Image default
Business / Business Services

Draadalg bestrijden

Een van de veelvoorkomende problemen van vijvers is dat er draadalg in kan groeien, en dat moet je vervolgens bestrijden, maar hoe? Het Vijverhandboek legt het allemaal uit, in een overzichtelijke website met praktische tips en duidelijke uitleg. Bij het begin moeten we eerst kijken, wat is de oorzaak van draadalg? Het heeft namelijk vrij weinig zin om het te bestrijden, wanneer de achterliggende oorzaak niet weggenomen wordt. Dan kan het gelijk terug groeien en kunnen we weer van vooraf aan beginnen!

Draadalg bestrijden: de oorzaak

De oorzaak van een vijver met draadalg, is dat het vijverwater te voedselrijk is, waardoor de alg lekker kan gaan groeien, en jij het weer moet bestrijden. Het voedselrijke water kan komen doordat er te weinig zuurstofplanten in de vijver zitten, of doordat de waterhardheid iets aan de lage kant is. Wanneer er te weinig zuurstofplanten in de vijver zitten, kunnen ze niet al die voedingsstoffen opnemen en blijft er over voor andere parasieten om van te eten. In het geval van een te lage waterhardheid zijn de omstandigheden meer optimaal voor de draadalg om te groeien dan de zuurstofplanten. Zo zie je, de twee oorzaken zijn met elkaar verbonden.

Wat doen?

Nu zijn we aangekomen bij het daadwerkelijke bestrijding gedeelte. De eerste paar stappen zijn simpel, zoveel mogelijk draadalg handmatig verwijderen door het met een schep eruit te vissen, eventueel een bestrijdingsmiddel inzetten die de rest dood. Wanneer dat gedaan is, en je geen draadalg meer kan vinden in de vijver, ben je nog niet klaar. De sporen van draadalg verspreiden zich via de lucht en je kunt niet altijd bestrijder in de vijver blijven gooien, dus wanneer de omstandigheden ideaal zijn voor de groei van draadalg, dan zal het weer gaan groeien. Die twee onderliggende oorzaken moeten dus aangepakt worden.

De kern van het probleem aanpakken

De te lage waterhardheid moet aangepakt worden, en de te lage hoeveelheid zuurstofplanten ook. dat betekent dat de waterhardheid simpelweg verhoogd moet worden, en eventueel kunnen er ook meer zuurstofplanten geplant worden. Dan ben je pas helemaal klaar met het bestrijden, en is de vijver weer draadalg vrij!

Gerelateerde artikelen

Tips voor de inrichting van een vakantiehuis

Led lampen in gu10 vorm

Een goede schoorsteenveger in Tilburg heeft u zo gevonden