Grotebomencheque
Image default
Business / Business Services

Een te hoge werkdruk voorkomen

Het grootste deel van je leven breng je door op de werkvloer. We werken gemiddeld zo’n 40 jaar van ons leven en brengen zo’n 36 uur per week door op ons werk. Dit is een groot deel van een mensenleven. De reden waarom we dit doen is verschillend, de één doet het om zichzelf nuttig te maken of om zichzelf een doel te geven, terwijl een ander er puur en alleen zit om de rekeningen te kunnen betalen. Omdat we zo’n groot deel van ons leven aan het werk zijn is het ook belangrijk om er voor te zorgen dat het fijn is op de werkvloer. Dat wil zeggen dat de werkdruk niet te hoog moet zijn en er een fijne sfeer is onder de werknemers.

Vooral kleinere bedrijven hebben te kampen met een slechte verdeling van de werkzaamheden en kennen bovendien een duidelijke conjunctuur in de werkdruk. Op het ene moment is het onwijs druk, terwijl het op andere momenten een stuk rustiger is. Het kan zelfs zo zijn dat de ene werknemer het druk heeft terwijl de ander niets hoeft te doen. Het beste wat je kan doen is om de werkdruk te spreiden. Stel bijvoorbeeld prioriteiten en focus op drukke momenten alleen op de activiteiten die de hoogste prioriteit genieten en doe de overige werkzaamheden als het weer rustig is.

Een andere oplossing is wellicht het uitbesteden van bepaalde werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het uitbesteden van de financiële administratie door een loonservice in te schakelen die sowieso de loonberekening doet. Deze taken zijn wellicht belangrijk, maar zijn niet bepalend voor de producten, diensten en het imago van het bedrijf waardoor je deze gemakkelijk door een ander kan laten uitvoeren. Een hoge werkdruk kan met de juiste maatregelen gemakkelijk worden tegengegaan en zo wordt het een stuk aangenamer gedurende de 40 jaar die je doorbrengt op de werkvloer!

http://www.cbbs.nl/