Grotebomencheque
Image default
Business / Business Services

Geschiedenis van escape rooms

De escape room is het uitje van het afgelopen jaar. Steeds en steeds meer mensen komen in aanraking met dit  fenomeen. Met bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten gaat men tegenwoordig allemaal een escape room bezoeken. De escape room is leuk voor jong en oud, voor families, vrienden en/of collega’s. Maar waar komt dit gekke idee waarbij je je tegen betaling laat opsluiten eigenlijk vandaan? 

Geschiedenis van de escape room

Voor de geschiedenis van de escaperoom gaan we terug naar een kleine 10 jaar terug. In het jaar 2007 bouwde een bedrijf in Japan de eerste escape room van de wereld. Deze eerste escape room was gebaseerd op “Crimson room”, een computer spelletje uit de “point-and-click” genre. In dit computer game moet de speler puzzels oplossen door voorwerpen op het scherm aan te klikken. Na Japan verspreidde het escape room fenomeen over de wereld.

Boedapest was de eerste stad in Europa die kennis maakte het escape room virus. Een Hongaar met een passie voor puzzelen bracht deze real-life activiteit naar Europa. Deze eerste escape room thema was in een vochtige schemerige kelder met veel rommelige spullen. Dit had als doel om de opsluit ervaring realistisch te maken. Na deze succesvolle kamer verspreidde de escape room verder door Europa. Nederland raakte kort daarna ook in de ban van dit spelletje.
Het aantal escape rooms groeide hier in een rap tempo, van 1 naar 400 in slechts 2 jaartjes. En dit aantal is nog steeds groeiende.

Het ideale uitje

Je overdrijft dus niet als je zegt dat de escape room “hot” is. Het is dan ook het ideale groepsuitje. In tegenstelling tot traditionele groepsuitje heeft de escape room zowel een “doe” als “denk” element. Om te ontsnappen uit een kamer moet je goed samenwerken met andere deelnemers, goed kunnen nadenken en behendig zijn met bepaalde puzzels. Dit maakt de escape room interactief en daarom bijzonder.

Dus als je nog nooit een escape room hebt gedaan, probeer het eens een keer uit met je vrienden of familie. Reserveer vandaag nog een escape room.