Grotebomencheque
Image default
Business / Business Services

Hoe moet de voorkant van jouw scriptie eruit zien?

Wanneer je bachelor- of masterscriptie geschreven, gecorrigeerd en geformatteerd is, ben je er bijna. Alleen de druk en de afwerking ontbreken nog. Hier kun je zien waar je op moet letten, welke keuzes er zijn voor bachelor- en masterscripties, hoe hoog de drukkosten zijn en of het beter is om de copyshop om de hoek of een aanbieder van het internet te kiezen.

Voorkant scriptie ontwerpen – praat met je begeleider!

Misschien heb je al een precies idee van hoe je scriptie er precies uit moet zien – bijvoorbeeld een zelfontworpen hoes met een klembinding of een gifgroene kartonnen hoes? Voordat je echter werk in de selectie van je binding opneemt, moet je zeker eerst met je begeleider praten. Het is mogelijk dat zij een bepaald beeld hebben van hoe je bachelor- of masterscriptie eruit moet zien. Sommige docenten geven bijvoorbeeld bewust de voorkeur aan flexibele bindingen boven zogenaamd hogere kwaliteit hardcover bindingen, omdat ze makkelijker vast te houden zijn voor proeflezen. Informeer ook of je bepaalde richtlijnen van je instituut moet volgen, bijvoorbeeld in stylesheets. Zo kun je ook bepalen hoe je de voorkant van je scriptie kunt ontwerpen.

Laat het definitieve document op korte termijn binden – waar moet je op letten

De meeste studenten zijn meestal niet meer dan een week voor de deadline klaar met hun werk. Online drukkerijen zijn daarom geen optie meer. Informeer daarom tijdig naar de mogelijkheden die je ter plaatse hebt. Op grotere universiteiten en hogescholen zijn er meestal zelfs een of twee copyshops direct op de campus die gespecialiseerd zijn in het drukken en binden van scripties. In de regel kan je werk daar direct worden afgedrukt en gebonden – maar het kan ook gebeuren dat de haast zo groot is dat een levering de avond ervoor nodig is. Het is dus het beste om er twee tot drie dagen voor de geplande levering persoonlijk naartoe te gaan en te weten te komen wat de procedure en de verwachte duur is. Vaste data worden vaak niet toegewezen, dus het principe van “wie het eerst komt, het eerst maalt” is van toepassing. Als je bijvoorbeeld op de laatste dag van je deadline drukt en bindt en voor 16.00 uur moet leveren, dan moet je pas om 14.00 uur in de drukkerij zijn – met veel pech is het de beurt aan vijf andere klanten voor je en krijg je ernstige tijdsproblemen. Informeer dus precies op welke tijdstippen je je bachelor- of masterscriptie kunt insturen.

Voorkant scriptie ontwerpen

Als je je bachelor- of masterscriptie wil laten binden, zul je moeten kiezen tussen verschillende covers. Hier zijn een aantal opties:

  • Flexibele bindingen: je bachelor- of masterscriptie heeft een stevige kartonnen of plastic rug. De voorzijde kan worden afgedekt met een transparante plastic folie, waardoor het dekblad zichtbaar is, of met een (eventueel gekleurde) kartonnen afdekking.

  • Spiraalslang: De goedkoopste optie, maar meestal niet gewenst voor afstudeerscripties.

  • Koude lijmbindingen: Ze zijn zeer goed houdbaar, maar ze moeten ongeveer 12 uur drogen en kunnen pas de volgende dag worden opgehaald.

  • Hete lijmbindingen: Droogt zeer snel en het werk is klaar om te beginnen.

  • Klembinding of hardcover binding: iets duurder. Hier worden de gedrukte vellen in een stevige, gecoate kartonnen omslag gelegd. In de achterkant van de binding bevindt zich een metalen rail die door middel van een pers stevig aan de zijkanten wordt vastgeklemd. Dit creëert een echt “boekgevoel”. Dit type binding is echter niet meer geschikt voor bachelor- of masterscripties boven een bepaalde dikte.

Welk papier moet je gebruiken?

Voor alle bindvormen adviseren wij dat het gekozen papier niet minder dan 100 g/m2 mag zijn (ter vergelijking: standaard printer of kopieerpapier heeft meestal een gramsgewicht van 80 g/m2). Het papier heeft dan een hoge waarde, is goed te begrijpen en draagt zo bij aan een positieve totaalindruk.