Grotebomencheque
Image default
Business / Business Services

Ons lamelparket is oud, wat nu?

Ons huis is al wat ouder en we hebben een gelakt Eiken lamelparket liggen. We hebben het zo’n 20 jaar geleden laten leggen. Natuurlijk is de vloer na al die jaren aardig doorleeft en aan een flinke onderhoudsbeurt toe. Het lamelparket is echt niet meer mooi. Maar ik herinner me nog zo goed hoe mooi het was toen het pas gelegd was. En dat gevoel willen we weer terug. Ga naar de website www.baxhouthandel.com voor meer informatie over lamelparket.

 

Hoe pak je het drastische onderhoud van een lamelparket het beste aan?

We wisten echter niet goed hoe we het Eiken lamelparket nu het beste konden aanpakken. We dachten zelf aan schuren om er vervolgens een nieuwe laklaag op aan te brengen. Zelf dachten we dat het lamelparket weer helemaal op zal leven wanneer we het hout eerst een kleur geven om het lamelparket vervolgens te gaan aflakken. We dachten dat dit dé oplossing was voor het geval er een kras ontstaat in de lak. We dachten dat zo niet direct het blanke hout van het lamelparket zichtbaar wordt. Aflakken is wat ons betreft echt hoogstnoodzakelijk met onze poezen. Ze kunnen er namelijk een behoorlijke zooi van maken. Als ik soms zie wat ze achterlaten op ons ooit zo mooi lamelparket: braaksel, haarballen, (dode) muizen enz. Je kent het vast wel. Maar we kwamen er zelf niet goed uit wat nu de beste optie voor onze situatie zou zijn. Dus hebben we advies gevraagd aan de kenners van Bax Houthandel.

Behandeling oud lamelparket

Zij vertelden ons dat een lamelparket dat in de olie is gezet, niet meer afgelakt kan worden. Want de olie trekt in het hout, waarna de lak niet meer al te best zal hechten. Wanneer er was op het lamelparket heeft gezeten zoals bijvoorbeeld, vloerwas of bijenwas, dan moeten we de vloer eerst goed ontvetten. Dat ontvetten moeten we bij ons Eiken lamelparket niet doen met ammoniak want daardoor verkleurt het hout. En dat is natuurlijk het laatste wat we willen. Omdat een houten vloer leeft, zijn beschadigingen zoals deuken, krassen en gebruiksslijtage voor ons niet zo’n groot probleem. Dus we gaan nu eerst goed ontvetten, daarna schuren met zo’n gehuurde parketschuurmachine zodat toch een groot deel van de oneffenheden te verwijderen  en daarna lakken. Want het gelakte lamelparket dat we al die jaren hebben, beviel goed. Alleen de kleur willen we nu graag anders. Dank aan Bax Houthandel voor hun uitstekende advies.