Grotebomencheque
Image default
Business / Business Services

Vijf tips voor een rieten dak

Je bent misschien bezig met het bouwen van een nieuwe woning, misschien wel jouw droomhuis, of je bewoont al een eigen woning maar je bent van plan deze een nieuw dak te geven. Het zelf uitkiezen en het ontwerpen van een dergelijke woning is vaak een enorm karwei en ook hier geldt dat een goed begin het halve werk is. Ook is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren, zeker als je van plan bent om een rieten dak te ontwerpen. De locatie en andere factoren maken of breken namelijk het succes en het geluk dat je gaat hebben met dit dak. Vandaar dat de vijf belangrijkste punten speciaal worden toegelicht om ervoor te zorgen dat je het meeste uit jouw dak haalt.

De eerste tip is om eerst te kijken of je dak veel zonlicht krijgt. Zeker met rieten daken is het belangrijk om te kijken naar de zonuren die je krijgt. Als het dak namelijk vooral in de schaduw ligt zal deze aanzienlijk langzamer drogen dan wanneer het dak meer licht krijgt. Ook bevorderd schaduw de groei van mossen, wat de levensduur ook niet ten goede komt. De helling van het dak heeft hier ook invloed op; een plat dak met riet is praktisch vast mogelijk, maar het gaat niet werken. Bij een rieten dak moet het water wegkunnen en hiervoor is een helling nodig. Een helling van minstens 45 graden is een must, voor dakkapellen is dit 30 graden. Ook is het aangeraden om te vragen of het rietdekkersbedrijf dampdichte folie zal gebruiken. Dit voorkomt dat vocht via de zolder het dak van binnenuit aantast en bevordert de levensduur.

Tot slot is het vooral aangeraden om regelmatig een rietdekker te vragen om het dak te komen controleren en deze consequent te onderhouden. Hierdoor ziet het er langer mooi uit en gaat het bovendien langer mee!

http://www.rietwerk.nl/