Grotebomencheque
Image default
Business / Business Services

Warmtepompen en hun voordelen

 

Een warmtepomp is een relatief nieuw stuk apparatuur dat ruimtes kan verwarmen dan wel kan verkoelen, afhankelijk van de temperatuur van de te verwarmen ruimte en van de warmtebron. Elke warmtepomp heeft namelijk in gemeen dat ze gebruik maken van een natuurlijke warmtebron. Dit kan een put zijn, een lichaam water, de lucht of zelfs de grond. Er zijn talloze soorten warmte pompen waaronder de lucht lucht warmtepomp, de lucht water warmtepomp, de water water warmtepomp en allerlei combinaties daarvan. Allemaal hebben ze hun voordelen en nadelen. Hier onder worden een aantal besproken.

 

De omgekeerde werking van een warmtepomp

Een van de grootste voordelen van een warmtepomp is dat het systeem beide kanten op kan werken. Afhankelijk van welke temperatuur hoger is, die van de warmtebron of die van de te verwarmen ruimte, kan de warmtepomp precies andersom werken. Een koelkast is namelijk ook gewoon een warmtepomp, maar dan eentje die als doel heeft om te verkoelen. Als het temperatuurverschil hoog genoeg is kan elke warmtepomp ook verkoelen. Hoewel de installatiekosten van de warmtepomp vrij hoog kunnen zijn kan een deel van deze investering terugverdiend worden door het niet laten plaatsen van een apart koelsysteem.

 

Geen brandstof verbruik

Een ander groot voordeel van de warmtepomp is dat de warmtepomp geen brandstof hoeft te verbruiken. In plaats van verwarmen door verbranding werkt een warmtepomp namelijk door warmte uit een natuurlijke bron te halen, deze warmte te amplificeren en hem door te sturen naar de te verwarmen ruimte. Een CV ketel bijvoorbeeld werkt anders, namelijk door brandstof te verbanden en daarmee water te verhitten. Dit water wordt dan op zijn beurt weer gebruikt om de ruimte te verhitten. Omdat er geen brandstof hoeft te worden verbrand kan de warmtepomp uiteindelijk een stuk minder CO2 uitstoten; een goed alternatief voor het milieu dus!