Nieuwe artikelen

Warmtepompen en hun voordelen

 

Een warmtepomp is een relatief nieuw stuk apparatuur dat ruimtes kan verwarmen dan wel kan verkoelen, afhankelijk van de temperatuur van de te verwarmen ruimte en van de warmtebron. Elke warmtepomp heeft namelijk in gemeen dat ze gebruik maken van een natuurlijke warmtebron. Dit kan een put zijn, een lichaam water, de lucht of zelfs de grond. Er zijn talloze soorten warmte pompen waaronder de lucht lucht warmtepomp, de lucht water warmtepomp, de water water warmtepomp en allerlei combinaties daarvan. Allemaal hebben ze hun voordelen en nadelen. Hier onder worden een aantal besproken.

 

De omgekeerde werking van een warmtepomp

Een van de grootste voordelen van een warmtepomp is dat het systeem beide kanten op kan werken. Afhankelijk van welke temperatuur hoger is, die van de warmtebron of die van de te verwarmen ruimte, kan de warmtepomp precies andersom werken. Een koelkast is namelijk ook gewoon een warmtepomp, maar dan eentje die als doel heeft om te verkoelen. Als het temperatuurverschil hoog genoeg is kan elke warmtepomp ook verkoelen. Hoewel de installatiekosten van de warmtepomp vrij hoog kunnen zijn kan een deel van deze investering terugverdiend worden door het niet laten plaatsen van een apart koelsysteem.

 

Geen brandstof verbruik

Een ander groot voordeel van de warmtepomp is dat de warmtepomp geen brandstof hoeft te verbruiken. In plaats van verwarmen door verbranding werkt een warmtepomp namelijk door warmte uit een natuurlijke bron te halen, deze warmte te amplificeren en hem door te sturen naar de te verwarmen ruimte. Een CV ketel bijvoorbeeld werkt anders, namelijk door brandstof te verbanden en daarmee water te verhitten. Dit water wordt dan op zijn beurt weer gebruikt om de ruimte te verhitten. Omdat er geen brandstof hoeft te worden verbrand kan de warmtepomp uiteindelijk een stuk minder CO2 uitstoten; een goed alternatief voor het milieu dus!

 

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Grotebomencheque.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Wat moet ik doen bij een daklekkage?

Indien uw woning kampt met een daklekkage is het essentieel om zo snel als mogelijk aan de bel te trekken. Als het probleem niet direct aangepakt zal worden, zal de schade verergeren: iets wat je, als bewoner, uiteraard wilt voorkomen. Maar hoe pak je een lekkage aan? Het is verstandig om, voorafgaand aan een mogelijke daklekkage, al op de hoogte te zijn van de stappen die ondernomen moeten worden in deze situatie. Zo zul je sneller kunnen handelen om de schade beperkt te houden.   De lekkage herkennen Een daklekkage hoeft niet in alle gevallen direct opmerkelijk te zijn. Toch kunnen de gevolgen groot zijn: de lekkage vindt immers al langere tijd plaats. Om de daklekkage snel te herkennen, is het belangrijk om te letten op eventuele vochtplekken. De vochtplekken bevinden zich in de meeste gevallen op het plafond. Ook loslatend behang is een gevolg van een lekkage. Het lek

Gepubliceerd door Grotebomencheque.nl